Cum sa cumperi o tableta

Vezi din ce in ce mai multe tablete in jurul tau si ti-ai dori si tu una. Pana la urma, este un gadget ieftin, care iti ofera extrem de multe posibilitati, oriunde te-ai afla si spre deosebire de un telefon iti ofera un ecran mai mare si uneori mult mai multa putere.

Cum sa cumperi insa o tableta, in conditiile in care piata este plina si ai sute de variante, care mai de care mai interesante?

Pentru a descoperi care este cea mai buna tableta pentru tine, trebuie sa tii cont de cateva criterii, extrem de importante:

La ce vei folosi tableta?

Daca stii ca vrei o tableta, trebuie sa stii si la ce anume vrei sa o folosesti. Este bine de stiut ca, desi s-au perfectionat destul de mult, tabletele nu pot inca sa inlocuiasca in totalitate un computer. Daca vrei sa o folosesti pentru locul de munca sau pentru programe care necesita foarte multa atentie, ar trebui sa te rorientezi. Daca vrei insa sa o folosesti pentru navigare pe internet si pentru activitati simple, precum vizionarea unor videoclipuri, poti sa optezi pentru o tableta.

Asigura-te ca iei o tableta care sa iti permita rularea filmelor fara intreruperi. Astfel, vei avea nevoie de minim 1 Gb Ram si un procesor destul de puternic.

Ce sistem de operare vrei?

Nu ca ai avea foarte multe optiuni, insa poti sa optezi pentru cateva. Ai la dispozitie iOS-ul celor de la Apple, care a reusit sa se impuna destul de puternic in America, ai la dispozitie Androidul care reuseste sa fie cel mai folosit sistem de operare pentru gadgeturi mobile precum telefoane sau tablete si ai la dispozitie Windows 8, care este folosit de toate tabletele cu Intel Atom. Pe langa acestea, mai exista si alte sisteme de operare, precum cel lansat de Linux, care incearca sa faca fata pietei.

Pentru a te decide asupra sistemului de operare, trebuie sa incerci fiecare varianta si sa vezi care iti este cel mai la indemana. Androidul este cel mai folosit sistem, in sa poate genera numeroase probleme. Daca nu vrei sa ai de a face cu ele, poti opta pentru iOS, care este un sistem de operare extrem de stabil. Din pacate insa, tabletele cu iOS sunt destul de costisitoare. Windows 8 este de asemenea o optiune buna, oferind experienta windowsului clasic.

Aplicatiile, extrem de importante

Inainte de a te decide asupra tabletei pe care vrei sa o cumperi, este esential sa stii ce aplicatii vei folosi. Apple ofera cele mai multe aplicatii, iPadul avand la dispozitie peste jumatate de milion de programe si jocuri special construite pentru iOS. Din urma vine insa Androidul, care ofera extrem de multe aplicatii, multe dintre ele gratuite.

Nici Windows 8 nu sta mai prost, avand la dispozitie peste 100 000 de aplicatii pentru tableta, care mai de care mai interesante.

Dotarile tehnice

Daca vrei o tableta care sa functioneze perfect, trebuie sa acorzi o atentie maxima dotarilor tehnice. Primul lucru la care trebuie sa te uiti este procesorul. Acesta trebuie sa fie cat mai puternic, pentru a putea face fata tuturor aplicatiilor pe care vrei sa le rulezi. Un al doilea lucru extrem de important este memoria Ram. Aceasta decide cat de bine functioneaza tableta la un moment dat si cat de multe detalii poate retine, asadar, cu cat memoria Ram este mai mare, cu atat este mai bine. Memoria de stocare mare este si ea un punct forte pentru tableta, asadar, trebuie sa ii acorzi atentie si acestui aspect.

Marimea ecranului

Majoritatea tabletelor de pe piata au la dispozitie ecrane de 7 inch. 7 inch este suficient de mult pentru numeroase activitati, insa intotdeauna mai mare este mai bun. Astfel, vei gasi si tablete cu ecran de pana la 12 inch.Este bine sa te decizi asupra unei tablete cat se poate de mobile, care iti poate oferi imagini de buna calitate.