Sfarsitul anilor 2000 a venit cu o revolutie in domeniul tehnologiei informatiei datorita in primul rand, dezvoltarii aplicatilor java care ajuta tehnologia internetului. Telefoanele mobile timpurii erau folosite doar pentru comunicarea verbala dar, cu ajutorul dezvoltarii tehnologice, telefoanele mobile sunt acum de nerecunoscut comparativ cu primele modele. Telefoanele cu ecran tactil pot fi considerate ca si telefoane mobile cu facilitati specifice computerelor avansate.

Dezvoltarea procesoarelor puternice, a ecranelor de mari dimensiuni si disponibilitatea unei memorii uriase pentru stocarea informatiilor a dat noi dimensiuni tehnologiei telefoanelor mobile si a permis aparitia telefoanelor inteligente, numite si smartphone-uri.

Primul telefon smart, cunoscut sub numele de Simon, a fost conceput si produs de gigantul IBM in 1992. Acest dispozitiv avea pe langa capacitatea de a realiza comunicari verbale, si alte caracteristici precum calendar, agenda telefonica, editor de texte si altele. De atunci, tehnologia telefoanelor inteligente a evoluat continuu. Smartphone-urile din ultima generatie sunt capabile sa ruleze un sistem de operare care asigura o platforma perfecta pentru executarea unor diferite aplicatii.

Sincronizarea telefoanelor mobile cu sistemele de operare a fost un moment crucial in istoria acestor device-uri. Giganti IT precum Microsoft, Apple sau Google au dezvoltat sisteme de operare specifice care sa ruleze doar pe dispozitive mobile. Sistemele de operare de pe telefoanele din zilele noastre sunt suficient de performante incat sa ruleze aplicatii specifice calculatoarelor avansate, precum aplicatii multimedia, jocuri si aplicatii pentru internet.

In magazinele de specialitate din Romania, cele mai bine vandute telefoane sunt Nokia 625 Lumia, Acer Liquid E2 si Allview P6 Quad.

Telefonul Nokia 625 LumiaTelefonul Nokia 625 Lumia, disponibil la un pret de pana la 800 lei, este dotat cu un procesor performant Snapdragon S4 Dual Core care ruleaza la 1.2 GHz.

Impreuna ca memoria de 512Mb, acest telefon este suficient de puternic incat sa satisfaca nevoile unui utilizator mediu. Nu este un telefon pentru impatimitii de jocuri dar ecranul de 4.7 inch cu o rezolutie de 480×800 si un unghi larg de vizualizare il face sa fie un telefon perfect pentru aplicatii de tip office si pentru navigarea pe internet.

Cu o camera foto de 5 Mp, poate face fotografii la o rezolutie de pana la 2592×1936 pe care, datorita unei memorii de stocare de 8 Gb si extensibila pana la 64 Gb, le puteti avea cu voi la nesfarsit.

button

Acer Liquid E2Telefonul Acer Liquid E2 va poate ajuta sa separati convorbirile personale de cele in interes de afaceri, datorita caracteristicii Dual Sim.

Procesorul, un Quad Core de 1.2 GHz, are alaturi o memorie RAM de 1 Gb, suficienta pentru a rula aplicatiile dezvoltate pentru sistemul de operare Android 4.1 Jellybean.

Ecranul de 4.5 inch ofera o rezolutie de 540×960 pixeli care este suficient pentru a rula videoclipuri sau pentru a vizualiza pozele facute cu camera foto de 8Mp.

Fotografiile facute cu o rezolutie de pana la 3264×2448 pot fi pastrate in memoria de stocare extensibila pana la 32 Gb cu ajutorul unui card microSD.

button

Allview P6 QuadUltimul din acest top dar nu si ultimul din punct de vedere al performantei si caracteristicilor este telefonul Allview P6 Quad.

Desi este un telefon de productie romaneasca, se poate compara cu telefoanele de brand, datorita procesorului Cortex A7 Quad Core de 1.2 GHz, si memoriei RAM de 1 Gb. Dotat cu un ecran de 4.65 inch ofera cea mai mare rezolutie dintre telefoanele prezentate mai sus, si anume 720×1280 pixeli.

Cu o memorie de pana la 32 Gb poate stoca muzica, fotografii, precum si aplicatiile ce vor rula pe sistemul de operare Android 4.1 Jellybean. Camera foto de 8 Mp impreuna cu multimea de caracteristici oferite de acest model de telefon, poate realiza fotografii la o rezolutie de pana la 3264×2448.

button